Poeten

Yi Munyôls roman Poeten skildrar den berömde 1800-talspoeten Kim Pyôngyôns levnadsöde. Denne poet kom från en mäktig och inflytelserik familj, men hans liv vändes över ända när hans farfar, Kim Iksun, som från huvudstaden skickats till Sônch'ôn som länshövding, kapitulerade till de rebeller som 1811-1812 tog över stora delar av P'yôngan-provinsen i nordvästra Korea. Familjen var tvungen att fly huvudstaden, och tillsammans med sin äldre bror skickades Kim Pyôngyôn till Koksan i Hwanghae-provinsen för att leva som son till en av familjens slavar.
Senare skulle Kim Pyôngyôn vinna ryktbarhet som en kringflackande vagabondpoet som skrev satiriska dikter och han blev känd under namnet Kim Sakkat; sakkat är namnet på den typ av stråhatt han bar under sina vandringar.

Romanen skildrar Kim Pyôngyôns kamp för att bevara sin integritet som poet i ett orättvist samhälle, hur han finner friheten att skapa, det tunga sociala förtrycket till trots. I berättelsen om Kim Pyôngyôn kan vi alltså se klara paralleller till Yi Munyôls eget liv och boken kan också läsas som en skildring av Sydkorea under 60- och 70-talen, av förutsättningarna för konstnärligt skapande under diktaturen ledd av Park Chunghee.

Anders Karlsson