Alma-priset 2016

 

 2016 års vinnare av Alma-priset är den flerfaldigt belönade författaren Meg Rosoff från USA. Juryns motivering framhöll Rosoffs styrka i att ”på en gnistrande prosa” skildra ”människans sökande efter mening och identitet i en besynnerlig och bisarr värld.” Vidare påpekade juryn att Rosoff väjer inte för det svarta och svåra, men glömmer inte heller kärleken i sina romaner. Utan tvekan vrider och vänder hon på genrerna efter eget behag. Ingen bok är den andra lik och ingen läsare lämnas oberörd.

Rosoff har gett ut flera barn- och ungdomsböcker och redan hennes första ungdomsroman How I live now (2004) (Så har jag det nu, En bok för alla, 2012) blev en stor succé. Hennes böcker har översatts till flera språk och bland annat finns fem romaner utgivna på svenska.

I juryns samtal med den nyutnämnda vinnaren sa Rosoff att det är en ära enbart att bli nominerad till Alma-priset. ”Var och en av oss på listan - författare, illustratörer, läsfrämjare - arbetar för att berika och vidga barnens inre liv och fantasi. [...] Detta är vårt gemensamma ansvar och det är ett privilegium.”

I år stod valet mellan 215 kandidater från 59 olika länder och bland dem som delar Rosoffs ansvar fanns även den sydafrikanske illustratören och författaren Niki Daly. Daly har nominerats nästintill varje år och han är en av Sydafrikas populäraste barnboksförfattare. Hans bilderböcker speglar nyanserna i den sydafrikanska vardagen och han har vunnit ett flertal priser. Ett tiotal av Dalys bilderböcker har kommit ut på svenska, främst genom förlaget Hjulets regi.

Två andra namn på listan är författarna och illustratörerna, Ivar da Coll och Claudia Rueda från Colombia. da Coll har tidigare vunnit de internationella priset ”SM Ibero American Prize for Children´s and Young Adult Literature” och hans bok Stackars monster (Hjulet) kom ut på svenska i början av 2016. Både da Coll och Rueda har nominerats till HC Andersen-priset, men Rueda har än så länge inte blivit översatt till svenska. Hennes böcker har dock fått internationell spridning både i Nordamerika, Europa och Asien och hennes illustrationer har en stor bredd, allt från den enkla och humoristiska blyerts katten ”Cat”, till det välarbetade vemodet i Letras Robadas.

Bland de svenska namnen fanns Monica Zak som har givit ut ett stort antal böcker och ofta skriver om barn som hon mött och inspirerats av. Hennes senaste bok Dansa med strutsar (Fagus förlag 2015) är den andra verklighetsbaserade boken om pojken Hadara som växte upp i en strutsfamilj. Boken om Hadara är en av de mest lästa och älskade i svenska skolor. Zaks böcker uppskattas av olika åldrar och har översatts till ett flertal olika språk.

En annan kandidat som har blivit rikt översatt är den libanesiska författaren Fatima Sharafeddine. Hon skriver för både barn och ungdomar och 2013 kom hon ut med sin första bok på svenska, Ibn Battuta (Trasten). Sharafeddine var inbjuden till Internationella bibliotekets barnboksvecka i Stockholm 2013, där hon intervjuades av IBBY Sverige och beskrevs som ”en av de mest tongivande barnboksförfattarna från den arabisktalande delen av världen”.

Det finns många intressanta namn på årets nomineringslista, allt från den spännande författaren och illustratören Jimmy Liao från Taiwan, till de utmanande norska bilderboksskaparna Gro Dahle och Svein Nyhus. Till den fransk/iranska författaren och illustratören Marjane Satrapi som bland annat skildrat sin ungdomstid i Iran och den islamska revolutionen i den grafiska romanen Persepolis.          Gå in och kolla på listan över årets Alma-kandidater och få inspiration till att hitta nya favoriter!

     Alice Svanstein, praktikant på Världsbiblioteket i Solidaritetshuset

Alma-priset delas ut i Sverige varje år till Astrid Lindgrens minne och är det största barn-och ungdomslitteraturpriset i världen. Prisutdelningens mål är att stötta barn- och ungdomslitteratur, samt främja barns rätt till kultur. Vinnaren väljs bland författare, illustratörer och organisationer som anses arbeta i Astrid Lindgrens anda. Institutioner från hela världen är med och nominerar kandidater. 2016 stod valet mellan 215 kandidater från 59 olika länder. 

 

Bildkälla (URL) 

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Meg_Rosoff.jpg